Qualsevol persona sana pot ser donant. Les dones poden donar fins a 3 vegades a l’any i els hòmens poden donar fins a 4 vegades a l’any.

Consells i requisits mínims abans de donar.

 • Edat. Entre 18 i 65 anys. Es tracta d’un requisit legal.
 • Pes. Ha de ser superior a 50 kg. Es tracta d’un requisit tècnic.
 • Identificació. Vaja al punt de donació degudament acreditat/ada. Idealment amb el DNI, passaport o un altre document oficial que incorpore una fotografia.ja

La donació en 3 passos.

Has de saber que durant tot el procés es primarà sempre la salut de donant.

Pas 1: L’Enquesta de Salut / Entrevista.

 • Abans de donar, el personal sanitari et fa una entrevista o enquesta de salut, confidencial, per descartar qualsevol problema que t’impedisca donar.
 • Et mesuraran la pressió arterial, el pols i et determinaràn el teu nivell d’hemoglobina (*) per a, d’esta manera, detectar una possible anèmia.
 • (*) actualment s’utilitza un procediment “no invasiu” amb el qual s’evita la molest punxada al dit.

Pas 2: La Donació.

 • L’acte de la donació, en si mateix, dura entre 7 i 10 minuts. S’utilitza material estèril i d’un sol ús, NO hi ha cap risc de contagi de qualsevol malaltia transmissible per la sang.

Pas 3: Després de donar.

 • Finalitzada la donació prendràs un refrigeri lleuger consistent en aigua o refrescos i algun aliment sòlid.
 • El volum de sang extret (450 cc) es recupera a les dues hores.
 • Al cap d’uns dies rebràs els resultats analítics. A més, si has donat sang per primera vegada rebràs al teu domicili el carnet de donant de sang.

On va la teua donació? Fraccionament i utilitats.

La sang no es transfon al malalt tal com s’extreu, sinó que se sotmet a un procés de fraccionament , separació en diversos components, cadascun dels quals s’utilitza per tractar diferents tipus de malalties.

Hematies o glòbuls rojos

Els glòbuls rojos són la part cel·lular, aporten l’oxigen necessari a tots els teixits per a poder viure i s’utilitzen en intervencions quirúrgiques, trasplantaments, hemorràgies, tractament d’anèmies, …

Plaquetes

Les plaquetes es transfonen a malalts de càncer o leucèmia, que presenten una disminució d’estes cèl·lules a causa dels tractaments que reben o perquè no les fabriquen a la quantitat idònia.

Plasma

El plasma és la part líquida de la sang. Conté proteïnes utilitzades en casos d’hemofília, algunes malalties cròniques, grans cremats … i per a l’obtenció de productes purificats que només s’obtenen del mateix (hemoderivats).

Per què és important donar periòdicament?

Gràcies al fraccionament de la sang, amb una sola donació es poden beneficiar fins a 3 malalts diferents. No obstant això, la vida de la sang és molt curta , per la qual cosa és imprescindible disposar sempre de les quantitats adequades.

 • Hematies. Es conserven a ± 2º C durant 42 dies.
 • Plasma. Es conserva congelat a -30º C fins a 2 anys.
 • Plaquetes. Es conserven a temperatura ambient, 22º C, en agitació constant i només duren 5 dies.

El consum de sang és molt variable: en una intervenció quirúrgica es pot utilitzar com a mínim 1 unitat de sang , en un trasplantament hepàtic es pot necessitar la sang que donen entre 20 i 40 persones . En el curs del tractament d’una leucèmia aguda poden intervenir fins 250 donants .

Atés que la sang es pot necessitar en qualsevol moment, és imprescindible disposar d’ella en quantitats adequades per a fer front a qualsevol emergència i amb açò satisfer les necessitats dels malalts.

La curta duració dels components sanguinis ens obliga a obtindre un número diari i constant de donacions per a poder fer front a totes les necessitats. Com veus, ens hem de moure en un marge molt estret limitat per la caducitat i la carència.